Nasi Minyak

Saturday, 1 May 2021

Nasi Minyak


Resipi dari Azie Kitchen

Bahan bahan

  • 5 pot beras Basmathi – basuh dan tos
  • 1-2 sudu besar minyak sapi
  • 2 sudu besar majerin Planta
  • 3 bunga lawang, 1 kayu manis, 3 buah pelaga
  • 5 biji bawang merah - hiris
  • 2 inci halia - kisar dan ambil jus
  • 1 sudu besar jus Sunquick
  • Sedikit garam
  • Sedikit pewarna kuning telur
  • Sedikit susu cair

Cara cara

  1. Panaskan minyak sapi dan majerin planta. Masukkan kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang. 
  2. Kemudian masukkan bawang merah hiris. Nota: boleh lebihkan minyak sapi jika suka nasi minyak yang rasa kuat.
  3. Bila bawang telah wangi dan keperangan, tuang air yang telah disukat mengikut sukatan beras. Nyalakan api. Kacau dan masukkan sedikit garam. Nota: sukatan air = 1 pot= 1 ¼ pot air
  4. Bila air telah mendidih, masukkan beras yang telah dibasuh dan ditos. Kacau rata. Biarkan seketika.
  5. Masukkan air halia dan sunquick. Tutup periuk dan masak seperti biasa. 
  6. Apabila nasi telah hampir kering, tuangkan susu cair ke atas nasi. Gaulkan nasi hingga sebati.
  7. Titiskan beberapa titis pewarna kuning di atas nasi yang hampir masak. Jangan gaulkan nasi. Tutup periuk dan bila nasi telah masak, baru dikacau rata dan sedia untuk dihidangkan. 
  8. Nota: boleh juga masukkan kismis dan biji gajus yang digoreng.
Boleh dihidang bersama Ayam Masak Merah atau Ayam Masak Bawang Tumis dan  Acar Timun




Post a Comment

Latest Instagrams

© nuraziatie. Design by FCD.