NASI DAGANG TERENGGANU
BAHAN-BAHAN
·
2 cawan penuh beras wangi*
·
1 cawan beras
pulut*(*disatukan gaul rata. cuci dan rendam semalaman atau 8 jam)
·
2 cawan santan segar
·
1/2 camca teh gula
·
Garam secukup rasa
·
1 helai daun pandan
·
4 biji bawang merah, hiris
halus
·
1 inci halia, mayang halus
·
1 camca teh halba
PENYEDIAAN
1.
Panaskan kukusan. Beras
wangi + beras pulut yang direndam tadi, ditoskan. Taruk dalam kukus, letakkan
daun pandan dan kukus selama 25 minit. Sementara itu, masukkan garam secukup
rasa dan gula ke dalam santan, kacau hingga rata. Angkat beras dari kukus dan
alihkan ke dalam mangkuk besar. Tuang 1/2 bancuhan santan dan gaul rata, tambah
hirisan bawang merah, halia dan halba. Gaul lagi dan biar sekejap hingga santan
meresap. Masukkan kembali ke dalam kukus dan kukus 20 minit.
2.
Kemudian tuang kembali nasi
ke dalam mangkuk dan curahkan baki santan tadi. Gaul rata dan biar sekejap
hingga santan meresap. Kukus lagi kurang lebih 20 minit. Gemburkan nasi dan
kukus sekejap lagi hingga nasi betul2 masak..Boleh matikan api dan boleh
hidangkan dengan gulai ikan tongkol, acar mentah dan telur rebus.
ACAR MENTAH
BAHAN-BAHAN
·
2 biji timun
·
1 batang lobak merah saiz
besar
·
1 biji bawang besar
·
1 biji cili merah
·
6 camca besar cuka makan
·
Garam dan gula secukup rasa
PENYEDIAAN
1.
Timun dicuci bersih, kerat
tiga atau empat bahagian, belah dua setiap satu dan buang empulurnya. Hiris
nipis seperti anak mancis, rendam sekejap dalam air yang ditambah sedikit
garam. Lobak merah juga dihiris sama macam timun dan direndam sekejap dalam air
yang ditambah sedikit garam. Rendamkan selama 15 minit, kemudian toskan dan
perah airnya, ketepikan.
2.
Cili merah dikerat tiga,
buang bahagian tengahnya dan hiris seperti anak mancis. Bawang besar dibelah
lapan dan leraikan. Ketepikan.
3.
Dalam mangkuk, masukkan
cuka makan, garam secukup rasa (anggaran 1/3 camca teh) dan gula kurang lebih 2
camca besar penuh atau secukup rasa. Kacau hingga larut. Masukkan hirisan
timun, hirisan lobak merah, bawang besar dan cili merah. Gaul rata dan biarkan
10 minit, rasa dan jika ok boleh hidangkan.
GULAI IKAN TONGKOL
BAHAN-BAHAN
·
1 ekor ikan tongkol @ ikan
aye saiz sederhana besar
·
3 ulas bawang putih,
diketuk*
·
1 inci halia, hiris*
·
1/2 inci lengkuas, hiris*
·
3 keping asam gelugor*
·
1 camca teh garam*
·
1 biji bawang besar, hiris
·
1 ulas bawang putih, hiris
·
1/2 camca teh halba
·
1/4 camca teh jintan manis
·
2 camca besar penuh cili
kisar
·
1 camca besar penuh rempah
masak cap rose*
·
1 camca besar penuh rempah
gulai cap rose*(*boleh tengok di sini)
·
10 biji cili padi, belah 2
tapi tak putus setiap 1
·
1 biji bawang besar, belah
6
·
1 camca besar gula melaka
·
1 cawan pati santan
·
Air rebusan ikan secukupnya
·
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS
·
8 biji bawang merah kecil
·
2 ulas bawang putih
·
1/2 inci halia
·
1 inci kunyit hidup
·
3 keping hirisan lengkuas
·
Secubit belacan (optional)
PENYEDIAAN
1.
Ikan tongkol disiang,
kemudian kerat pada beberapa bahagian. Cuci bersih dan rebus dengan bahan2
bertanda (*) selama 1 jam, tambah air panas jika perlu. Kemudian matikan api.
Asingkan ikan dan tapis air rebusannya. Ketepikan.
2.
Satukan rempah gulai dan
rempah masak cap rose dengan bahan2 kisar halus. Gaul rata hingga menjadi pes rempah,
ketepikan. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bawang besar hiris, jintan manis
dan halba hingga harum dan bawang layu. Masukkan cili kisar dan masak hingga
cili garing, Tambah pes rempah, kacau rata dan masak hingga naik minyak. Gula
api kecil dan kacau sentiasa.
3.
Tuang air rebusan ikan
tadi, kacau dan biarkan mendidih. Masukkan ikan tongkol rebus, tuang santan dan
masukkan gula melaka. Kacau perlahan, bila menggelegak, kecilkan api dan renih
hingga pekat. Tambah garam secukup rasa (rasa dulu sebab air rebusan ikan tadi
dah ada garam) dan masukkan cilipadi belah. Kacau perlahan dan masak sekejap,
rasa dan jika ok boleh matikan api. Boleh hidangkan dengan nasi dagang.
Post a Comment