Kuih Kaswi Gedik

Saturday, 1 May 2021



Bahan-bahan

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung ubi
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 cawan jus pandan (6-7 helai daun pandan + 1 cawan air, blender dan tapiskan)
  • 2 3/4 cawan air
  • 1 1/4 cawan gula – nak manis lagi boleh tambah
  • Sedikit air kapur makan
  • Sedikit pewarna hijau
  • 1/2 biji kelapa putih gaul dengan sedikit garam

Cara-cara

1. Bancuh semua bahan atau blender halus, kemudian tapiskan.

2. Guna loyang saiz 8 dan sapu dengan sedikit minyak. Panaskan loyang dalam 2 minit.

3. Tuang adunan dalam loyang, kukus 30 minit.

4. Kalau ada wap air jatuh, terus je lap/alas dengan tisu dapur di permukaan kuih bagi meresap air wap. Buat dengan perlahan-lahan agar tak merosakkan permukaan kuih.

5.Tunggu betul-betul sejuk, baru potong dan gaul dengan kelapa.


Oleh: Puan Zura Zul

Post a Comment

Latest Instagrams

© nuraziatie. Design by FCD.