Bahan-bahan
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung ubi
- 1 cawan santan pekat
- 1 cawan jus pandan (6-7 helai daun pandan + 1 cawan air, blender dan tapiskan)
- 2 3/4 cawan air
- 1 1/4 cawan gula – nak manis lagi boleh tambah
- Sedikit air kapur makan
- Sedikit pewarna hijau
- 1/2 biji kelapa putih gaul dengan sedikit garam
Cara-cara
1. Bancuh semua bahan atau blender halus, kemudian tapiskan.
2. Guna loyang saiz 8 dan sapu dengan sedikit minyak. Panaskan loyang dalam 2 minit.
3. Tuang adunan dalam loyang, kukus 30 minit.
4. Kalau ada wap air jatuh, terus je lap/alas dengan tisu dapur di permukaan kuih bagi meresap air wap. Buat dengan perlahan-lahan agar tak merosakkan permukaan kuih.
5.Tunggu betul-betul sejuk, baru potong dan gaul dengan kelapa.
Oleh: Puan Zura Zul
Post a Comment