Daging Goreng Berempah

Saturday, 8 May 2021




Bahan-bahan:

  • Daging batang pinang ( untuk dapatkan daging yang lembut )
  • Bawang besar (hiris)
  • Bawang putih (hiris)
  • Halia (hiris)
  • Kunyit hidup (pilihan)
  • Rempah kari daging
  • Rempah kari ikan
  • Rempah kurma
  • Gula melaka sebesar ibu jari (pilihan)
  • Garam

Penyediaan:

  1. Daging yang dah di potong tu gaulkan dengan bahan hirisan tadi. Campur rempah kari daging, rempah kari ikan dan rempah kurma. Biarkan sekejap dalam 10 minit
  2. Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang putih, bawang merah , halia dan kunyit hidup (ambik sikit daripada yang kita nak buat perap tadi)
  3. Masukkan daging. Sebatikan. Jika nak berkuah sedikit, masukkan sedikit air. Masak hingga daging empuk dan pecah minyak.
  4. Perasakan dengan garam dan gula
  5. Tutup api, taburkan bawang hiris dan daun sup.


Post a Comment

Latest Instagrams

© nuraziatie. Design by FCD.