Bahan-bahan:
- Daging batang pinang ( untuk dapatkan daging yang lembut )
- Bawang besar (hiris)
- Bawang putih (hiris)
- Halia (hiris)
- Kunyit hidup (pilihan)
- Rempah kari daging
- Rempah kari ikan
- Rempah kurma
- Gula melaka sebesar ibu jari (pilihan)
- Garam
Penyediaan:
- Daging yang dah di potong tu gaulkan dengan bahan hirisan tadi. Campur rempah kari daging, rempah kari ikan dan rempah kurma. Biarkan sekejap dalam 10 minit
- Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang putih, bawang merah , halia dan kunyit hidup (ambik sikit daripada yang kita nak buat perap tadi)
- Masukkan daging. Sebatikan. Jika nak berkuah sedikit, masukkan sedikit air. Masak hingga daging empuk dan pecah minyak.
- Perasakan dengan garam dan gula
- Tutup api, taburkan bawang hiris dan daun sup.
Post a Comment