Resipi dari Azie Kitchen
Bahan bahan:
- 600 gram daging batang pinang/isi dada ayam
- 1 cawan gula pasir
- 2 batang serai
- 2 sudu besar kacang tanah
- 1 sudu besar garam
- 1 sudu besar serbuk kunyit
Cara cara:
- Daging dibersih2kan urat urat dan lemaknya dan dihiris halus dalam sebesar ibu jari. Kacang tanah disangai tanpa minyak dan dibuang kulitnya.
- Ricik serai dan tumbuk halus, ketepikan dan tumbuk pulak kacang tanah. Masukkan dalam besen semua bahan seperti gula, garam, kunyit serbuk dan serai serta kacang tumbuk tadi. Gaul rata. Pastu masukkan daging tadi dan gaul sampai rata betul betul.
- Perap selama dua jam. Jangan bubuh air sebab air daging tu akan keluar setelah diperap hampir dua jam.
- Pastu, cucuklah guna lidi buluh. Kemudian bakarlah atas tempat bakar yang guna arang.
- Ambik sebatang serai diketuk ketuk sikit, Kemudian bubuh sikit minyak dalam mangkuk campur air sesudu. Pastu celupkan serai dalam minyak dan tepuk atas satay masa bakar. Balik balikkan. Hati hati jangan terbakar lidinya atau daging hangus.
- Nota: Kalau nak buat satay goreng, tak payah dicucuk daging perap. Goreng daging perap dalam minyak terendam, agak basah basah sedikit. Semasa dihidangkan dalam pinggan, curahkan kuah diatasnya.
- Atau dimasukkan satay yang telah digoreng dalam periuk kuah. Namun kali ini, saya cucuk dengan lidi buluh dan digoreng.
Kuah Satay
Bahan bahan
- 600 gm kacang tanah - disangai
- 5 biji bawang besar
- ½ cawan cili kering - dikisar
- 1 cawan gula melaka
- 1 sudu besar gula pasir - saya tambah
- 1 cawan minyak mazola
- 2-3 cawan air
- Garam secukup rasa - saya guna 1/2 sudu besar garam halus
Cara-cara
- Kacang tanah mestilah cukup masak sewaktu disangai. Dibuang kulit, disejukkan dan direndam seketika sebelum dikisar. Ketika kisar dalam blender, guna air secukupnya untuk gerakkan blender. Jangan terlalu banyak sangat air.
- Bawang besar dimayang. Kemudian panaskan periuk guna 1 cawan minyak dan tumislah bawang hingga wangi. Kemudian masukkan cili kering kisar dan goreng sampai naik minyak.
- Apabila sudah naik minyak, masukkan kacang yang telah diblend. Masukkan sebanyak kira kira 2-3 cawan air.
- Bila sudah menggelegak, masukkan gula melaka dan garam. Kuah kacang mesti ada rasa manis sikit.
- Kuah satay akan menjadi pekat apabila ia sudah sejuk. Jadi, pandai pandailah nak mengagak banyak mana air yang hendak diletak.
- Nota:
- Sedap dimakan dengan satay, nasi himpit, bawang hiris, timun dan cili api bubuh kicap.
Resipi dari BuatOrangLapar
Bahan rempah:
- 1 sb Biji ketumbar
- 1 sb Jintan manis
- 1 sb Jintan putih
- Bahan lain:
- 1 biji Bawang besar
- 3 ulas Bawang putih
- 2 cm Halia
- 2 cm Kunyit
- 1 cm Lengkuas
- 2 btg Serai
- Air
- 300 gm Daging lembu (potong dadu)
- 1 sb rempah yang dikisar
- Gula
- Garam
Cara-cara membuat satay goreng:
- Sangai bahan rempah iaitu biji ketumbar, jintan manis dan jintan putih. Kemudian kisar sehingga halus (hanya gunakan 1sb sahaja untuk resepi ini selepas di kisar).
- Kisar bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, lengkuas dan serai dengan sedikit air.
- Campurkan bahan kisar bersama daging. Tambahkan bahan rempah, garam serta gula secukupnya dan gaul sehingga rata.
- Kemudian, perap daging selama 1 jam.
- Panaskan sedikit minyak, masukkan daging dan goreng daging sehingga lembut dan kering. Siap! Selamat mencuba.
- Nota: Perap daging lebih lama untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap.
- Goreng daging sehingga kering.
Resipi dari Jintan Manis
Bahan-bahan
- 1 kilo paru/ayam/ daging/ apa-apa sahaja yang ada dalam simpanan anda
- 150 gram gula pasir
- 100 gram gula merah
- 100 gram madu
- 2 sudu kecil garam
- 3 sudu makan serbuk ketumbar - di sangai
- 2-3 sudu kecil serbuk jintan manis - di sangai
- 1/2 sudu makan serbuk lada sulah
(Nota: Sebaik-baiknya bila kisar serbuk ketumbar dan jintan manis tu jangan sampai terlalu halus)
Bahan Kisar (tapi jangan sampai terlalu halus)
- 6 ulas bawang putih
- 1/2 ibujari halia
- 2 hiris lengkuas
- 4 batang serai- hiris nipis
- 1/2 jari kunyit hidup
Cara-cara
- Bersihkan ayam/ daging. Kalau guna paru, sila rebus paru hingga betul-betul lembut dan hiris sama saiz.
- Gaulkan dengan semua bahan yang lain. Sebatikan ia.
- Perap beberapa jam (semalaman lagi baik). Tapi Aisyah biasanya perap 2-3 jam je hehehehe
- Boleh gunakan beberapa cara untuk memasak sate ini:
- (1) Goreng dengan minyak yang agak banyak di dalam kuali hingga garing
- (2) Goreng tanpa minyak/ sedikit sahaja minyak di dalam kuali hingga garing
- (3) Bakar dalam oven dengan sedikit minyak, pada suhu maksimum dan kacau-kacau sekejap-sekejap dan masak hingga agak garing.
- Nota: Aisyah gunakan cara yang ke 3, sebab lebih mudah, dan nak la jugak ada rasa ala-ala panggang gitu hehehehe.
.
Resipi Kuah Kacang
Bahan-Bahan Kisar
- 10-15 biji cili kering ( di cuci dan potong-potong). tak perlu rendam dalam air panas
- 1.5 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 batang serai
- 1/2 inci halia
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- sedikit belacan
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
Bahan Lain
- 250 gram kacang tanah yang telah di goreng (di tumbuk agak kasar)
- 3 keping biskut digestive (di tumbuk halus)
- 3 cawan air
- Minyak secukupnya
- 1-2 sudu gula merah
- gula pasir secukupnya
- garam secukupnya
- sedikit air asam (optional) - Aisyah tak letak pun
Cara-cara
- Kisar semua bahan kisar dan masuk dalam periuk. Masak atas api besar hingga air mengering.
- Masukkan minyak dan tumis hingga naik minyak.
- Masukkan kacang, biskut, air dan gula merah dan tambahkan minyak lagi supaya kuah tak hangus. Kacau dengan kerap.
- Masak dengan api kecil hingga kuah kacang sebati dan naik minyak
- Perasakan gula dan garamnya
(Nota: Biasanya kuah kacang ni Aisyah suka yang agak manis, jadi ikutlah citarasa masing-masing untuk letakkan kuantiti gulanya).
Hidangkan dengan nasi impit, mentimun, dan juga bawang yang dihiris baji.
Resipi dari Cookpad
Bahan-bahan:
- 500 g daging lembu batang pinang dipotong dadu
- Bahan kisar halus
- 3 batang serai
- 1 setengah inci lengkuas
- 1 setengah inci halia
- Setengah bawang holland
- 2 biji bawang merah besar
- 5 ulas bawang putih
- Serbuk kunyit
- Serbuk lada hitam
- 6 sudu gula perang
- Garam secukup rasa
- Disangai dan ditumbuk kasar
- 1 sudu besar biji ketumbar
- 1 sudu besar jintan manis
- 1 sudu besar jintan putih
Cara-cara
- Daging dipotong dadu. Sementara itu kisar halus bahan-bahan yang diperlukan. Biji ketumbar, jintan manis dan jintan putih disangai dan tumbuk hingga hancur.
- Satukan semua bahan yang dikisar dan ditumbuk tadi bersama daging. Tambahkan sedikit kicap pekat manis. Perap semalaman dalam chiller.
- Setelah diperap. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Masukkan daging sedikit demi sedikit. Tak perlu gunakan minyak yang banyak kerana daging akan mengeluarkan jus lemak. Masak hingga kuah menjadi kering dan daging menjadi lembut sekata. Sentiasa gaul untuk elakkan masakan hangit dengan api sederhana. (Saya sengaja letakkan baki setengah bawang holland dan daun kunyit yang dihiris di akhir masakan untuk menambahkan rasa)
- Setelah kuah perapan kering dan garing. Siap dan boleh dihidangkan bersama nasi panas.
Resipi Satay dari FB Siti Norizan
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam (ambil kesemua isi ayam, potong dadu, cuci dan toskan. kulit ayam dipotong kecil, dan perapkan sekali dengan isi ayam)
Bahan kisar bersama air
- 2 labu bawang besar **
- 5 ulas bawang merah **
- 1 labu bwg putih **
- 2 Inci halia**
- 4 btg serai **
Bahan Perap
- 2 keping gula melaka (potong kecil2/hiris2)
- 1 ½ cwn gula (kena manis, baru sedap)
- 2 sk garam
- 4 sk serbuk kunyit
- 3 sb jintan manis
Penyediaan
- Dalam bekas besar, masukkan isi ayam yg telah ditoskan. Masukkan bahan kisar dan bahan perapan dan gaul sebati. Boleh tambah apa yang kurang seperti gula dan garam. Perap semalaman
- Bila dah perap, baru cucuk dengan lidi. Nak sedap, selitkan kulit ayam dibahagian tengah
- Lebihan perapan tadi,ambil sedikit, letak dalam mangkuk kecil, ditambahkan sedikit minyak masak untuk renjis semasa bakar, guna 1 batang serai ketuk hujungnya
- Bakar dalam 5 minit.
- Semasa bakar, renjiskan dengan bahan renjis. Biar sate tu basah.
Resipi Kuah Kacang
Bahan-bahan
- 1 ½ cwn kacang tanah (goreng tanpa minyak, buang kulit, dan kisar separa halus)
- segenggam cili kering (potong, rebus) **
- 2 labu bwg besar **
- 2 Inci halia **(blend bhn bertnda **dgn sdikit air)
- 1 btg serai (ketuk)
- 2 kpg gula melaka
- 1/2 cwn gula
- garam
- 3 cwn air
- 1 kotak santan
- 2 keping asam keping
Penyediaan
- Panaskan minyak
- Tumiskan bahan kisar, masukkan serai. Tumis sampai pecah minyak
- Masukkan kacang, gaul sebati
- Masukkan air, biar mendidih (api perlahan)
- Nampk dah kering sikit, masukkan santan, gula melaka, gula, garam, dan asam
- Masak sampai kuah jadi pekat
Resipi Kuah Sate Mek Tanah Merah
Bahan-bahan
- 1-2 biji bawang putih
- 3 biji bawang merah
- 1/2 biji bawang besar
- Halia
- Jintan putih
- Jintan manis
- Pelaga, kayu manis, cengkih, bunga lawang, cabe
- Lada kering (dalam langkah ke-3)
Penyediaan
- Goreng bahan semua di atas
- Tumbuk bahan yang telah digoreng sampai halus
- Tumis semua bahan di atas bersama serai, asam jawa, nise, garam, gula dan santan - sehingga gelegak (untuk merahkan kuah, lada kering ditumis asing waktu ni)
- Masukkan kacang dalam 2 genggam (yg telah digoreng dgn minyak tanpa dibuang kulit dan telah dihancurkan kasar) - kulit agak bagi kuah nampak berkilat
- Tambah daging yang telah diperap dgn bahan seperti langkah 1 diatas bersama garam dan kunyit
Post a Comment