Biskut Oat Coklat

Saturday, 1 May 2021


Bahan A

  • 200 gm gula perang
  • 250 gm butter
  • 2 biji telur
  • 220 gm gula pasir
  • 1 tsp vanilla

Bahan B

  • 250 gm tepung red rose
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil garam halus

Bahan C

  • 100 gm chocolate masakan - dicincang kasar
  • 200 gm oatmeal
  • 50 gm walnuts - dibakar
  • 200 gm chocolate chips
  • 100 gm almond nibs - dibakar

Cara

  1. Untuk bahan A, pukul gula pasir, gula perang dan butter hingga kembang. kemudian masukan vanilla bersama telur satu persatu. selepas tu putar hingga rata.
  2. Untuk bahan B, sediakan bekas atau mangkuk kemudian satukan dengan bahan C dan gaul hingga rata. jika sudah rata campurkan dengan bahan A dan gaul hingga menjadi doh.
  3. Siapkan loyang pembakar yang sudah digris kemudian sudukan doh tadi ke dalam loyang dan bakar pada oven bersuhu 160'C selama lebih kurang 20 minit.
  4. Akhir sekali, bila warna dah nampak cantik boleh diangkat dan sejukan terlebih dahulu sebelum disimpan di bekas kedap udara.
  5. Nota: resepi biskut oat crunchy yang saya share ini mungkin agak manis anda boleh kurangkan gula mengikut citarasa.

Post a Comment

Latest Instagrams

© nuraziatie. Design by FCD.