Dalam peti ais saya banyak sangat lebihan tomato puree. Disebabkan tak muat nak letak barang basah yang baru dibeli, terpaksalah tomato puree yang berbaki setengah tin besar dikeluarkan.
Sebab takut rosak, saya masak tomato puree dengan pre-cook bahan tumis (bawang merah, bawang putih dan cili kering) yang dah siap.
Tambah sikit sos tiram dan sebab dah lewat malam, saya simpan balik dalam peti 😂😂😂
Jadi untuk juadah berbuka nanti fikir nak guna tumisan tomato puree tu untuk masak ayam. Sebelum tu, saya shop idea dulu di vlog che nom dan terjumpa dengan resipi ayam masak bawang (link saya letak kat bawah). Resipi asal yang dikongsi oleh Che Nom adalah:
(A) Bahan-bahan rempah 4 sekawan:
- 1 batang kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 4 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga cengkih
(B) Bahan kisar halus:
- 2-3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 biji bawang besar
(C) Bahan untuk bawang goreng:
- 2 biji bawang bombay besar - hiris nipis
Bahan-bahan lain:
- 1 ½ cawan minyak masak
- ½ ekor/ 800g ayam (lumur dengan 1 sudu kecil garam & 1 sudu kecil serbuk kunyit)
- 2 helai daun pandan
- 1 tangkai daun kari
- 1 ½ sudu besar serbuk cili
- 1 sudu besar serbuk kari daging (saya guna rempah cap ayah mat)
- ½ sudu kecil serbuk jintan manis
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih
- ½ sudu kecil serbuk garam masala (saya letak 1 sudu besar rempah sup cap ayah mat jugak)
- 2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram (tak masuk sebab dah ada dalam tumisan tomato puree)2 susu besar sos tomato(tak masuk sebab dah ada dalam tumisan tomato puree)- air tapisan bahan kisar halus/air biasa
- garam secukup rasa
Cara masak yang beliau tunjukkan seperti kita masak ayam masak merah atau ayam masak tumis.
Dan ini pula olahan mengikut bahan yang ada didapur saya:
- Tumis bahan A seketika. Keluarkan dari minyak.
- Kemudian, dari minyak yang sama, tumis pula bahan C hingga kekuningan, jangan garing sangat - keluarkan dan tos bawang tersebut.
- Dari minyak yang sama juga, goreng ayam hingga 3/4 masak. Keluarkan dan tos.
- Keluarkan sedikit minyak tersebut dan masukkan tumisan tomato puree dan bahan-bahan lain - bahan B saya skip sebab dah ada tumisan tomato puree yang saya buat awal-awal
- Apabila bahan tersebut dah pecah minyak, masukkan ayam yang dah digoreng dan masak seketika.
- Akhir sekali, masukkan bawang goreng dan sebatikan. Jika nak kuah pekat, masak dengan api kecil dan tutup periuk.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=i6UI53uUSms
Post a Comment