Mee Kari

Saturday, 8 May 2021

Resipi dari Che Nom

Bahan untuk rempah tumis:

  • 1 batang kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum cengkih
  • 5 biji buah pelaga
  • 2 tangkai daun kari

Bahan untuk kisar halus:

  • 6 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 1 batang serai, hiris nipis
  • 10 tangkai cili kering, rebus dan toskan air
  • 2 sudu besar udang kering, rendam sehingga lembut.
  • 4 sudu besar rempah kari ayam, bancuh menjadi pes pekat

Bahan untuk Kuah:

  • 500 gram ayam, potong kecil
  • 2 cawan air rebusan dari kulit udang yg dibuang
  • 2 cawan santan cair
  • 2 cawan santan pekat
  • 10-15 biji bebola ikan (fish ball)
  • 3 keping kek ikan (fish cake)
  • 1 kg kerang, rebus dan ambil isi
  • 300 gram udang, buang kulit
  • 2 keping asam gelugor
  • 1 biji kentang atau 1/2 biji keledek merah, rebus dan lecek halus
  • (Jika guna santan kotak, 1 kotak santan + air secukupnya)

Bahan Pelengkap Hidangan:

  • 1 kg mee kuning - dicelur seketika dan ditos
  • 4 biji telur rebus, potong dua
  • 2 tangkai sawi, potong dan rebus
  • bawang goreng
  • limau kasturi, potong dua
  • taugeh
  • daun bawang
  • cili merah
  • tauhu kering goreng
  • *saya rebus udang dan letak sebagai hiasan istimewa

Resipi dari FB


Bahan- bahan (kuah)

  • 1 batang serai (ketuk)
  • 2 biji bawang merah besar (kisar)
  • 3 biji bawang putih (kisar)
  • 2 s/b udang kering (kisar)
  • 10 tangkai cili kering (kisar)
  • 4 s/b serbuk kari (bancuh)
  • 2 s/b serbuk cili (bancuh)
  • Ayam @ daging + udang/kerang
  • 1 kotak kecik santan
  • 1 cawan air
  • 1 ketul kiub pati ayam
  • Gula
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Tauhu pelampung (goreng sekejap)

Penyediaan

  1. Panaskan minyak, masukkan serai, bahan kisar dan bahan yang dibancuh. Tumis sampai  pecah minyak
  2. Masuk ayam@dging, biar ayam kecut dan masak sikit.
  3. Kemudian, masukkan santan, air dan kiub pati ayam. Agak kepekatan kuah ikut cita rasa.
  4. Perasakan garam, gula dan perasa. Biar mendidih baru masukkan tauhu

Bahan Pelengkap Hidangan

  • Mee kuning (celur sekejap)
  • Fishball (goreng&hiris)
  • Fishcake (goreng&hiris)
  • Tauge
  • Daun sup (hiris)
  • Lada merah/hijau (hiris)
  • bawang goreng
  • Limau kasturi
  • Telur rebus belah dua

Resipi dari FB

Bahan-bahan

  • Rempah 3 sekawan (kulit kayu manis, lawang, cengkih)
  • 4 biji bawang merah (kisar)
  • 1 labu bawang putih (kisar)
  • 2 pek kecil serbuk kari daging
  • 1 senduk cili giling
  • 1 genggam ikan bilis (blend dengan sedikit air hingga hancur)
  • Isi ayam & tulang-tulang
  • Fishcake
  • Fishball
  • 1 kotak santan (200ml)
  • Air
  • 2 kiub pati maggi
  • Gula & garam
  • Tauhu kering

Bahan Pelengkap Hidangan

  • Telur rebus
  • Cili merah
  • Sawi
  • Taugeh
  • Limau kasturi

Ini adalah cara yang saya buat:
  1. Asasnya saya rujuk resipi Che Nom, tapi bukan 100%
  2. Awal-awal saya dah buat sendiri pes kari, cuma tak banyak. Saya campur sekali pes yang saya buat dengan bahan yang Che Nom suggest
  3. Saya tak guna cili kering, saya ganti dengan serbuk cili
  4. Saya tambah segenggam ikan bilis yang diblend
  5. Agak pedas sebab guna rempah kari ayah mat - pure rempah tanpa tambahan tepung dll
Penambahbaikan jika nak buat seterusnya:
  1. Bila guna rempah kari ayam mat, tak perlu tambah cili giling atau serbuk cili sebab dah pekat dengan rempah atau elak pedas sangat
  2. Jika ada alergi, jangan masukkan air rebusan kepala atau kulit udang - tapi rugi, kurang 'kick' 
  3. Jika nak masukkan udang, masuk last sekali 
  4. Kerang rebus asing pon bagus juga

Post a Comment

Latest Instagrams

© nuraziatie. Design by FCD.