Resipi dari Che Nom
Bahan untuk rempah tumis:
- 1 batang kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum cengkih
- 5 biji buah pelaga
- 2 tangkai daun kari
Bahan untuk kisar halus:
- 6 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 batang serai, hiris nipis
- 10 tangkai cili kering, rebus dan toskan air
- 2 sudu besar udang kering, rendam sehingga lembut.
- 4 sudu besar rempah kari ayam, bancuh menjadi pes pekat
Bahan untuk Kuah:
- 500 gram ayam, potong kecil
- 2 cawan air rebusan dari kulit udang yg dibuang
- 2 cawan santan cair
- 2 cawan santan pekat
- 10-15 biji bebola ikan (fish ball)
- 3 keping kek ikan (fish cake)
- 1 kg kerang, rebus dan ambil isi
- 300 gram udang, buang kulit
- 2 keping asam gelugor
- 1 biji kentang atau 1/2 biji keledek merah, rebus dan lecek halus
- (Jika guna santan kotak, 1 kotak santan + air secukupnya)
Bahan Pelengkap Hidangan:
- 1 kg mee kuning - dicelur seketika dan ditos
- 4 biji telur rebus, potong dua
- 2 tangkai sawi, potong dan rebus
- bawang goreng
- limau kasturi, potong dua
- taugeh
- daun bawang
- cili merah
- tauhu kering goreng
- *saya rebus udang dan letak sebagai hiasan istimewa
Resipi dari FB
Bahan- bahan (kuah)
- 1 batang serai (ketuk)
- 2 biji bawang merah besar (kisar)
- 3 biji bawang putih (kisar)
- 2 s/b udang kering (kisar)
- 10 tangkai cili kering (kisar)
- 4 s/b serbuk kari (bancuh)
- 2 s/b serbuk cili (bancuh)
- Ayam @ daging + udang/kerang
- 1 kotak kecik santan
- 1 cawan air
- 1 ketul kiub pati ayam
- Gula
- Garam
- Serbuk perasa
- Tauhu pelampung (goreng sekejap)
Penyediaan
- Panaskan minyak, masukkan serai, bahan kisar dan bahan yang dibancuh. Tumis sampai pecah minyak
- Masuk ayam@dging, biar ayam kecut dan masak sikit.
- Kemudian, masukkan santan, air dan kiub pati ayam. Agak kepekatan kuah ikut cita rasa.
- Perasakan garam, gula dan perasa. Biar mendidih baru masukkan tauhu
Bahan Pelengkap Hidangan
- Mee kuning (celur sekejap)
- Fishball (goreng&hiris)
- Fishcake (goreng&hiris)
- Tauge
- Daun sup (hiris)
- Lada merah/hijau (hiris)
- bawang goreng
- Limau kasturi
- Telur rebus belah dua
Resipi dari FB
Bahan-bahan
- Rempah 3 sekawan (kulit kayu manis, lawang, cengkih)
- 4 biji bawang merah (kisar)
- 1 labu bawang putih (kisar)
- 2 pek kecil serbuk kari daging
- 1 senduk cili giling
- 1 genggam ikan bilis (blend dengan sedikit air hingga hancur)
- Isi ayam & tulang-tulang
- Fishcake
- Fishball
- 1 kotak santan (200ml)
- Air
- 2 kiub pati maggi
- Gula & garam
- Tauhu kering
Bahan Pelengkap Hidangan
- Telur rebus
- Cili merah
- Sawi
- Taugeh
- Limau kasturi
Ini adalah cara yang saya buat:
- Asasnya saya rujuk resipi Che Nom, tapi bukan 100%
- Awal-awal saya dah buat sendiri pes kari, cuma tak banyak. Saya campur sekali pes yang saya buat dengan bahan yang Che Nom suggest
- Saya tak guna cili kering, saya ganti dengan serbuk cili
- Saya tambah segenggam ikan bilis yang diblend
- Agak pedas sebab guna rempah kari ayah mat - pure rempah tanpa tambahan tepung dll
Penambahbaikan jika nak buat seterusnya:
- Bila guna rempah kari ayam mat, tak perlu tambah cili giling atau serbuk cili sebab dah pekat dengan rempah atau elak pedas sangat
- Jika ada alergi, jangan masukkan air rebusan kepala atau kulit udang - tapi rugi, kurang 'kick'
- Jika nak masukkan udang, masuk last sekali
- Kerang rebus asing pon bagus juga
Post a Comment