Ma Po Tofu

Sunday, 9 May 2021


Bahan-bahan

  • Silky tofu 
  • Daging cincang
  • 4 ulas bawang putih
  • 1/2 biji bawang merah
  • 1 inci halia - racik halus

Bancuh dalam mangkuk kecil:

  • 2 sb chili bean sauce (toban dijan) 
  • 2 sb sos cili
  • 1 sb sos tiram
  • 1/2 sb kicap cair
  • 1/2 sb minyak bijan
  • Sedikit gula

Penyediaan

  1. Tumis bawang dan halia hingga wangi. Masukkan daging cincang.
  2. Apabila daging dah masak, masukkan sos yang dibancuh dalam mangkuk tadi. Kacau dan masukkan air sedikit untuk elak hangit. Rasakan manis dan masin.
  3. Apabila sudah mendidih, masukkan air tepung jagung untuk pekatkan kuah. 
  4. Masukkan tofu dengam berhati-hati kerana tofu mudah hancur. Elakkan potong kecil.
  5. Siap. Taburkan daun sup dan daun bawang apabila dihidang

Post a Comment

Latest Instagrams

© nuraziatie. Design by FCD.