Resipi Kerutuk Kelantan

Thursday, 3 June 2021

 

Dapur Kak Yah

Bahan-bahan

  • 1 ekor serati yang disalai atas api sekejap
  • 3 inci lengkuas
  • 3 sudu besar rempah kerutuk
  • 1 sb cili giling
  • lengkuas
  • 1 batang serai
  • 2 sb kerisek
  • gula melaka
  • 1/2 keping asam keping
  • sehelai daun pandan
  • ubi kentang
  • cili hijau
Bahan Tumis 
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 biji bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • cengkih

Bahan kisar

  • 5 ulas bawang merah saiz besar
  • 7 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
Bahan ibu rempah (sangai & kisar)
  • 3 sb jintan manis
  • 3 sb jintan putih
  • 2 sb lada hitam
  • 6 sb ketumbar

Cara penyediaan
  1. Tumis rempah 3 sekawan dan bahan kisar + cili giling + serbuk kerutuk. kacau. + lengkuas + serai
  2. Masukkan serati salai + air + daun pandan + gula melaka + asam keping + garam. Tutup periuk. Biarkan reneh hingga masak
  3. Masukkan santan + ubi kentang + cili hijau + bawang besar potong 4. tutup tudung periuk, reneh 
  4. Masukkan 1 st ibu rempah + kerisek + 2 sb kicap pekat (depends atas warna) + garam + gula + aji

Resipi dari Masak Apa Kita Mak
https://www.youtube.com/watch?v=fwSgUWY2I10
Kandungan rempah kerutub 
1.ketumbar 
2.jintan manis 
3. Jintan putih 
4.bunga cengkih 
5.buah pelaga 
6.kulit kayu manis 
7.lada hitam 

Bahan


Cara Penyediaan:
  1. Tumis serai + 4 sekawan + bahan kisar  kacau sampai garing.
  2. + serbuk cili + 5 sb rempah kerutuk + air
  3. + daging. biar air dading keluar 
  4. asam jawa + gula melaka 
  5. + santan dan reneh sampai daing empuk. + kentang 
  6. + garam + kerisek
  7. + cili + bawang

1st trial note:
  • Rasa kick gile, rasa kerutuk piaw dan pedas rempah
  • Masa ni guna daging + ayam yang nak buat sate. Perapan tu masa nqk buat juadah raya tapi xjadi. So, buat masa 24 syawal. 
  • Perapan sate tu agak kurang rasa... Total kg dalam 1.5kg kut. So defrost, keluarkan pagi petang atau lps maghrib baru masak
  • Masa nak masak daging saya basuh balik sebab takut bercampur rasa sate dengan kerutuk
  • Bancuhan kerutuk oleh suami... Masa tu dia tambah cengkih sesudu kecil nipis
  • Tambah air sikit je utk tak nak bagi rempah hangit.
  • Reneh sekali dengan gula melaka, garam, asam keping dan sebagainya
  • Lembut baru masuk santan reneh sekali lagi. Masukkn kerisik lada besar dan kentang
2nd trial
  • Buat 2kg daging. Daging xperap apa
  • Air terlebih... Next time air tu ken letak taknak bgi rempah hangit je

Note:
- Perap daging dengan rempah kerutuk
- dan tambah sikit bahan macam nak buat sate (light) https://nuraziatie.blogspot.com/2021/05/resipi-sate-goreng.html?m=1

Post a Comment

Latest Instagrams

© nuraziatie. Design by FCD.