Khao Mok

Sunday, 25 April 2021

 Resipi Khao Mok Orang Yang Menghargai Waktu (Baca Malas 😂)



Untuk Penyediaan Ayam

1. Ayam perap dengan:

  • Bahan tumbuk: halia + garlic + akar/batang ketumbar + garam 
  • Nampla 1-2 sudu
  • Yogurt kosong (atau susu + limau/cuka)
  • Rempah beriani Ayah Mat

2. Goreng bawang merah

3. Goreng ayam dalam minyak goreng bawang (shallow fry sahaja)


Untuk Penyediaan Nasi

4. Tumis bawang besar (Kak Wea buat dalam pan yang sama masa goreng ayam untuk dapatkan extra flavour)

5. Masuk tomato yang dipotong dadu lepas bawang layu

6. Lepas tomato agak lembik, masuk lebihan rempah perap ayam

7. Bila rempah dah agak-agak wangi, masuk beras, goreng sekejap sampai rempah kering

8. Masuk air

9. Bila beras dah separuh masak, susun ayam bersama bawang goreng

10. Tutup dengan foil atau penutup kuali, reduce heat (mcm masak nasi atas dapur)

* Untuk step 8-10, boleh guna rice cooker atau pressure cooker


Penyediaan Sambal

11. Blend semua bahan, sesuaikan rasa

  • Cili merah + cili api + air + cuka + garam + gula + batang/daun ketumbar
  • Limau kasturi belah dua, buang biji (blend sekali dengan kulit)

Perkongsian resipi oleh kakak ipar, Kak Wea

Post a Comment

Latest Instagrams

© nuraziatie. Design by FCD.