Resipi Udang Buttermilk

Wednesday, 22 April 2020




  • 15 ekor udang saiz L, garam + kunyit – goreng seketika (jangan lama)
  • 3-4 batang daun kari
  • 3 sb buttermilk (jika tiada boleh guna mentega)
  • 4-5 ulas bawang putih – cincang
  • 1 biji bawang besar – potong dadu
  • 4-5 biji cili padi
  • ½ - ¾ tin susu cair

Cara Masak:

1. Panaskan sedikit minyak gorengan udang + mentega
2. Tumis bawang + cili + daun kari
3. Masukkan sedikit tepung jagung untuk sedikit pekat + susu cair
4. Masukkan udang + garam + gula

Optional: lada hitam, cheese, serbuk kari, daun bawang, mozzarella cheese untuk hiasan di atas

Feedback:

Guna 3 biji cili pon dah pedas. Guna 1 biji sahaja atau ganti dengan lada hitam. Jika masukkan sedikit serbuk kari, tidak perlu masukkan cili

Post a Comment

Latest Instagrams

© nuraziatie. Design by FCD.