Resipi Ayam Kukus Halia Yang Sangat Mudah

Monday, 27 April 2020


BAHAN-BAHAN:


  • Ayam – dipotong kecil

BAHAN-BAHAN PERAP:


  • 3cm halia – hiris kecil
  • 2 ulas bawang putih – cincang
  • 1/2 sudu makan kicap cair
  • Sedikit garam
  • Serbuk lada putih – jika suka
  • 1/2 sudu makan minyak bijan
  • Daun bawang – dihiris

CARA MEMASAK:


  1. Bersihkan ayam dan toskan airnya. Kemudian lumur ayam dengan bahan-bahan perap selama 30 minit.
  2. Panaskan periuk kukusan dan kukus selama 10-15 minit.
  3. Waktu kukusan juga berbeza bergantung kepada berapa banyak ayam yang digunakan. Jika banyak anda masak, lebihkan masanya supaya semua ayam masak sekata.
  4. Setelah ayam masak, tabur hirisan daun bawang. Siap untuk dihidangkan.
Sesuai dimakan bersama nasi putih atau nasi ayam

Kredit resepi & foto: Jo Isabelle Joannes

Post a Comment

Latest Instagrams

© nuraziatie. Design by FCD.