Resipi Daging Goreng Ala Thai

Monday, 27 April 2020

Resipi Daging Goreng Thai Style, Menu Special Berbuka Hujung ...

DAGING GORENG ALA THAI
★★★★★

BAHAN-BAHAN
PENYEDIAAN
Perapan Daging
·         800g daging
·         5 sb ketumbar – kisar/tumbuk
·         1 sb lada hitam
·         2 sb sos tiram
·         Garam

Sos:
·         3 ulas bawang merah – mayang
·         2 sb air limau nipis
·         3 sb air asam jawa
·         Serbuk cili Thai
·         Gula kabung/Somtam – boleh diganti dengan 2 sb gula putih
·         Kicap sotong/sos ikan
·         Daun ketumbar
·         Daun bawang

Untuk tumis
·         4 ulas bawang putih – mayang
·         Mentega

1.      Perap daging dengan bahan perapan sekurang-kurangnya 30 minit – 2 jam
2.      Tumis bawang putih bersama mentega
3.      Masukkan daging yang telah diperap. Masak hingga air daging kering dan lembut.
4.      Kemudian masukkan sos yang telah disatukan. Sebatikan

Maklumbalas:

o Bahan perapan yang digunakan adalah ketumbar serbuk (kasar), ditambah dengan serbuk jintan manis dan jintan putih (kasar)
o   Untuk sos, guna 1 biji limau nipis, ½ sb asam jawa adabi, 1/3 sb serbuk cili extra pedas, sedikit air dan tidak dimasukkan kicap sotong atau sos ikan



Post a Comment

Latest Instagrams

© nuraziatie. Design by FCD.