
DAGING
GORENG ALA THAI
★★★★★
BAHAN-BAHAN
|
PENYEDIAAN
|
Perapan
Daging
·
800g daging
·
5 sb ketumbar –
kisar/tumbuk
·
1 sb lada hitam
·
2 sb sos tiram
·
Garam
Sos:
·
3 ulas bawang merah –
mayang
·
2 sb air limau nipis
·
3 sb air asam jawa
·
Serbuk cili Thai
·
Gula kabung/Somtam –
boleh diganti dengan 2 sb gula putih
·
Kicap sotong/sos ikan
·
Daun ketumbar
·
Daun bawang
Untuk tumis
·
4 ulas bawang putih –
mayang
·
Mentega
|
1.
Perap daging dengan bahan
perapan sekurang-kurangnya 30 minit – 2 jam
2.
Tumis bawang putih
bersama mentega
3.
Masukkan daging yang
telah diperap. Masak hingga air daging kering dan lembut.
4.
Kemudian masukkan sos
yang telah disatukan. Sebatikan
Maklumbalas:
o Bahan perapan yang
digunakan adalah ketumbar serbuk (kasar), ditambah dengan serbuk jintan manis
dan jintan putih (kasar)
o
Untuk sos, guna 1 biji
limau nipis, ½ sb asam jawa adabi, 1/3 sb serbuk cili extra pedas, sedikit
air dan tidak dimasukkan kicap sotong atau sos ikan
|
Post a Comment