
Bahan pes – kisar, reneh dengan api kecil;
- 3-4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- ½ inci halia
- ½ inci lengkuas
- 1 inci kunyit
- 1 batang serai
- 1-2 helai daun limau purut – buang tulang
- 1 sudu besar serbuk kari ikan
- 1 sudu besar cili boh
- ¼ bunga kantan
- ½ cawan air
Bahan lain – masukkan selepas pes masak;
- 3 sudu besar kicap manis
- Air asam jawa atau asam keping
- Garam, gula
- Bila dah pecah minyak, masukkan
- 5 biji cili api – ketuk atau potong
Penyediaan
1. Sapu sedikit
garam pada kedua belah ikan dan dalam (jika ikan
besar)
3. Potong halus 1-2
helai daun kunyit
4. Alas aluminium
foil dalam bekas (loyang/pinggan)
5. Tabur separuh
daun kunyit yg dipotong halus, tuang 1/3 pes, letak ikan. Tuang baki pes dan
tabur baki daun kunyit
6. Bungkus dan
bakar
* Gambar hiasan. Bukan gambar sebenar
Post a Comment