Resipi Ikan Bakar Wangi

Monday, 27 April 2020

Ikan Bakar - Ang Sarap

Bahan pes – kisar, reneh dengan api kecil;

  • 3-4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • ½ inci halia
  • ½ inci lengkuas
  • 1 inci kunyit
  • 1 batang serai
  • 1-2 helai daun limau purut – buang tulang
  • 1 sudu besar serbuk kari ikan
  • 1 sudu besar cili boh
  • ¼ bunga kantan
  • ½ cawan air



Bahan lain – masukkan selepas pes masak;

  • 3 sudu besar kicap manis
  • Air asam jawa atau asam keping
  • Garam, gula
  • Bila dah pecah minyak, masukkan
  • 5 biji cili api – ketuk atau potong

Penyediaan

1.      Sapu sedikit garam pada kedua belah ikan dan dalam (jika ikan besar)
3.      Potong halus 1-2 helai daun kunyit
4.      Alas aluminium foil dalam bekas (loyang/pinggan)
5.      Tabur separuh daun kunyit yg dipotong halus, tuang 1/3 pes, letak ikan. Tuang baki pes dan tabur baki daun kunyit
6.      Bungkus dan bakar

NOTA: 2 ekor ikan kembung size sedang

* Gambar hiasan. Bukan gambar sebenar

Post a Comment

Latest Instagrams

© nuraziatie. Design by FCD.