Resepi donat lembut dan gebu!
250g tpg high protein @ tpg gandum
3 Sudu B gula kastor
2 Sudu B susu tpg (tk letak pn boleh)
1/2 Sudu B (1/2 paket) yis-akak gna saf
1/2 Sudu k garam
1/2 Sudu k cream super kfine
30g Marjerin
Air sejuk dr peti + 1 biji kuning telur jadikan 135ml @ 135g
.
-Akak uli guna breadmaker
-masukkan dahulu bhn cecair diikuti bhn2 kering
-uli selama lbih kurang 40 minit hingga doh jadi licin dan elastik
-lpas uli timbang doh dan rounding cantik2 ye..supaya hasilnya pn cun gitew..
-habis rounding terus leperkan sedikit doh dan tebuk lubang
-Perap selama 30-40 min sehingga doh jadi ringan baru la goreng
-guna air sejuk dr peti hanya utk yg uli guna breadmaker @ mixer je ye..tujuannya utk menggelakkan doh jdi panas
-jika uli guna tgn guna air suam & air biasa je..
-sukatan cwn akak guna cwn metrik
.
Sumber : Rahmah Rosmin
Post a Comment