Resipi Donut Gebu

Saturday, 4 September 2021

 Resepi donat lembut dan gebu!



250g tpg high protein @ tpg gandum 

3 Sudu B gula kastor

2 Sudu B susu tpg (tk letak pn boleh)

1/2 Sudu B (1/2 paket) yis-akak gna saf

1/2 Sudu k garam

1/2 Sudu k cream super kfine

30g Marjerin

Air sejuk dr peti + 1 biji kuning telur jadikan 135ml @ 135g

.

-Akak uli guna breadmaker

-masukkan dahulu bhn cecair diikuti bhn2 kering

-uli selama lbih kurang 40 minit hingga doh jadi licin dan elastik

-lpas uli timbang doh dan rounding cantik2 ye..supaya hasilnya pn cun gitew..

-habis rounding terus leperkan sedikit doh dan tebuk lubang

-Perap selama 30-40 min sehingga doh jadi ringan baru la goreng

-guna air sejuk dr peti hanya utk yg uli guna breadmaker @ mixer je ye..tujuannya utk menggelakkan doh jdi panas 

-jika uli guna tgn guna air suam & air biasa je..

-sukatan cwn akak guna cwn metrik

.

Sumber : Rahmah Rosmin

Post a Comment

Latest Instagrams

© nuraziatie. Design by FCD.