Resipi Bakso

Monday, 6 September 2021

 RESEPI KUAH BAKSO

Credit wawa


🍲Bahan A:

Bwg putih = 2 labu

Bawang besar = 5 biji

Lada hitam(biji)= 2 paket kecil 

Halia sekerat jari / 2 cm


👉Tumbuk@blend halus bahan A.


🍲Bahan B

=Daging 1kg (rebus hga empuk)

=Bebola bakso 1 paket


Cara2nya:

1) masukkan bahan A dlm periuk.


2) masukkan air (saya letak 3 jug blender)


3) masuk bahan B (termasuk air  rebusan daging)


4) Garam secukup rasa.

**Bebola bakso tu, just nak bagi rebus seketika saja. Dah lembut, angkat bebola bakso (jgn biar dlm periuk bersama kuah terlalu lama SEBAB nanti hilang sedap bebola tu)


P/S: kalau rasa kurang garam, tambah2 la ye.


Cabai bakso🌶

(Blend kesemua ini)

1) 10 biji cabai burung

2) 10 biji cabai kering

3) 2 biji cabai merah

4) 3 sudu cuka makan

5) sedikit garam

6) 5-6 ulas bwg putih

7) sedikit air masak


🍲Kuah bakso, tidak perlu dimasak sesedap rasa SEBAB nanti kita kena makan bersama Cabai + Kicap + Sos cili.

(Campur perasa2 ini waktu nak makan)


📌Hidangan bakso, paling penting kna pndai main 3 bahan ni masa nak makan ( kicap, sos & cabai) JANGAN TERlebih & JANGAN TERkurang. Kena pandai alter😉


🍾Saya guna Kicap Pekat Mudim, sos cili kimball.


Selamat mencuba 😊

Post a Comment

Latest Instagrams

© nuraziatie. Design by FCD.