RESEPI KUAH BAKSO
Credit wawa
🍲Bahan A:
Bwg putih = 2 labu
Bawang besar = 5 biji
Lada hitam(biji)= 2 paket kecil
Halia sekerat jari / 2 cm
👉Tumbuk@blend halus bahan A.
🍲Bahan B
=Daging 1kg (rebus hga empuk)
=Bebola bakso 1 paket
Cara2nya:
1) masukkan bahan A dlm periuk.
2) masukkan air (saya letak 3 jug blender)
3) masuk bahan B (termasuk air rebusan daging)
4) Garam secukup rasa.
**Bebola bakso tu, just nak bagi rebus seketika saja. Dah lembut, angkat bebola bakso (jgn biar dlm periuk bersama kuah terlalu lama SEBAB nanti hilang sedap bebola tu)
P/S: kalau rasa kurang garam, tambah2 la ye.
Cabai bakso🌶
(Blend kesemua ini)
1) 10 biji cabai burung
2) 10 biji cabai kering
3) 2 biji cabai merah
4) 3 sudu cuka makan
5) sedikit garam
6) 5-6 ulas bwg putih
7) sedikit air masak
🍲Kuah bakso, tidak perlu dimasak sesedap rasa SEBAB nanti kita kena makan bersama Cabai + Kicap + Sos cili.
(Campur perasa2 ini waktu nak makan)
📌Hidangan bakso, paling penting kna pndai main 3 bahan ni masa nak makan ( kicap, sos & cabai) JANGAN TERlebih & JANGAN TERkurang. Kena pandai alter😉
🍾Saya guna Kicap Pekat Mudim, sos cili kimball.
Selamat mencuba 😊
Post a Comment