RESEPI NASI BERLAUK KELANTAN
Bahan-Bahan Gulai Ayam
Ayam 1 ekor Potong
16 - 4 sudu besar Rempah Gulai Darat - Beli di Kelantan Jika tiada boleh gunakan serbuk Kari
- 1 inci Lengkuas - 1/2 kg kelapa parut - Perah untuk dapatkan santan - kalau nak mudah beli santan perah 1/2kg- boleh juga pakai santan kotak tapi kurang kick! skit la
- 10-12 biji Bawang Merah kecik
- 1 labu bawang putih
- 1 inci Halia
- Sedikit gula
- Sedikit garam - Asam jawa di bancuh dengan air
- 1 keping Manisan Kelantan - kalau tiada boleh pakai gula Melaka
- Satu sudu teh serbuk kunyit
- Satu Cawan minyak masak
Cara- Cara buat
- Bawang merah, bawang putih, Lengkuas & halia kisar hingga lumat
- Bancuh Rempah gulai darat dengan air
- Tumis minyak masak dengan Bawang merah, bawang putih, Lengkuas & halia
- tunggu hingga naik bau wangi
- Masukkan Rempah yg dibancuh tadi- tunggu hingga naik bau wangi
- Masukan potongan ayam tadi- gaul hingga rata
- Masukan santan - Api kecil - jangan sampai pecah minyak
- Masukan gula, garam dan manisan kelantan ikut rasa lidah masing2
- Tunggulah hingga Ayam masak.
Cara buat sambal
- Kisar Lada dalam 10-15 biji bersama dengan air
- Campur lada kisar dengan sedikit cuka bersama gula dan garam
- kacau hingga sebati Selamat Menjamu selera nasi berlauk
Post a Comment