Resipi Nasi Berlauk Kelantan (Ayam)

Friday, 2 October 2020

 

RESEPI NASI BERLAUK KELANTAN

Bahan-Bahan Gulai Ayam 

Ayam 1 ekor Potong

16 - 4 sudu besar Rempah Gulai Darat - Beli di Kelantan Jika tiada boleh gunakan serbuk Kari 

- 1 inci Lengkuas - 1/2 kg kelapa parut - Perah untuk dapatkan santan - kalau nak mudah beli santan perah 1/2kg- boleh juga pakai santan kotak tapi kurang kick! skit la 

- 10-12 biji Bawang Merah kecik 

- 1 labu bawang putih 

- 1 inci Halia 

- Sedikit gula 

- Sedikit garam - Asam jawa di bancuh dengan air

 - 1 keping Manisan Kelantan - kalau tiada boleh pakai gula Melaka 

- Satu sudu teh serbuk kunyit 

- Satu Cawan minyak masak 

Cara- Cara buat 

- Bawang merah, bawang putih, Lengkuas & halia kisar hingga lumat 

- Bancuh Rempah gulai darat dengan air 

- Tumis minyak masak dengan Bawang merah, bawang putih, Lengkuas & halia 

- tunggu hingga naik bau wangi 

- Masukkan Rempah yg dibancuh tadi- tunggu hingga naik bau wangi 

- Masukan potongan ayam tadi- gaul hingga rata 

- Masukan santan - Api kecil - jangan sampai pecah minyak 

- Masukan gula, garam dan manisan kelantan ikut rasa lidah masing2 

- Tunggulah hingga Ayam masak. 

Cara buat sambal 

- Kisar Lada dalam 10-15 biji bersama dengan air 

- Campur lada kisar dengan sedikit cuka bersama gula dan garam 

- kacau hingga sebati Selamat Menjamu selera nasi berlauk

Post a Comment

Latest Instagrams

© nuraziatie. Design by FCD.